Węgry Gościem Honorowym 3. Śląskich Targów Książki!

28.09.2017

Gościem Honorowym 3. Śląskich Targów Książki będą Węgry, a prezentacja węgierskiej kultury i literatury zajmie na Targach szczególne miejsce.

Największe węgierskie przedsięwzięcie kulturalne w Polsce, czyli obchody Roku Kultury Węgierskiej, zaczęło się 19 maja 2016 roku, kiedy to Węgry były Honorowym Gościem Targów Książki w Warszawie. Literatura, obok muzyki, jest dla Madziarów kwestią bardzo istotną, jeśli nie najistotniejszą. Na tym polu mogą się oni pochwalić wyjątkowymi pozycjami, które doceniane są na całym świecie. Do takich dzieł z pewnością należy „Pamięć” Pétera Nádasa, uznana przez Susan Sontag za „najlepszą powieść naszych czasów i jedną z najlepszych powieści XX wieku”, a która w tym roku została wydana w Polsce (tł. Elżbieta Sobolewska, Biuro Literackie). Polskie wydanie „Pamięci” to tylko jedna z ponad 40 nowych publikacji, z którymi dzięki obchodom Roku Kultury Węgierskiej mogą zapoznać się polscy czytelnicy. Zyskali oni dostęp do wielu ważnych dzieł węgierskich autorów – od powieści i zbiorów opowiadań, przez eseje i opracowania historyczne, do interesujących przykładów literatury dziecięcej.

Jednym z ostatnich wydarzeń tego intensywnego cyklu obchodów będzie obecność Węgier jako Gościa Honorowego na Śląskich Targach Książki w Katowicach. Jest to świetna okazja, aby pokazać dorobek ostatnich 18 miesięcy, jak również w trakcie wydarzeń towarzyszących Targom, zaprezentować kolejnych autorów oraz szerszy kontekst kultury węgierskiej.

logotypy wegry

Na kolejne, trzecie już Śląskie Targi Książki, zapraszamy do Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach w dniach 10 – 12 listopada 2017 r.

Śląskie Targi Książki to wydarzenie zainicjowane w roku 2015 przez spółkę Targi Książki (partner merytoryczny) i Murator EXPO (organizator wykonawczy). Współgospodarzem wydarzenia, odbywającego się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym jest Miasto Katowice.

W gronie najważniejszych patronów Śląskich Targów Książki są włodarze Miasta i Regionu: Prezydent Katowic i Marszałek Województwa Śląskiego oraz Biblioteka Śląska.