Śląsk na 5. Śląskich Targach Książki

26.11.2019

Co roku z ciepłym przyjęciem publiczności  spotykają się wydarzenia wokół książek i zjawisk dotyczących Śląska i Ślązaków, historii, kultury i literatury. Biblioteka Śląska przygotowała cykl interesujących spotkań m.in. o twórcach śląskiej architektury, czy „Na nowo o Śląsku” o publikacjach Instytutu Badań Regionalnych Biblioteki Śląskiej. Czytelnicy będą mieli okazję spotkać się z Dariuszem Zalegą, autorem książki „Śląsk zbuntowany”, Jerzym Ilgiem, który opowie m. in. o książce „Będzie skandal. Autoportret Kazimierza Kutza”, Wojciechem Grabowskim, autorem książki „Tu. Sztuka i przestrzeń Górnego Śląska” oraz z Michałem Bulsą i Barbarą Szmatloch – autorami książek „Katowice, których nie ma” i „Sekrety Katowic”. Marek Szołtysek jak zawsze zaprosi do czytania książek o Śląsku, a Kazimierz Szymeczko przybliży dzieciom Powstanie Śląskie. Interesującym wydarzeniem będzie prezentacja albumu „Muzeum Śląskie w Katowicach” autorstwa Alicji Knast z serii Director's Choice, nowości wydawniczej Scala Arts & Heritage Publishers Ltd oraz spotkanie promujące komiks Muzeum Śląskiego „Nasze Muzeum”.